Er is nog
plaats.
Wil je met enige regelmaat een nieuwsbrief ontvangen:
Bekijk de reeds verstuurde nieuwsbrieven:
2023-05-07 2023-04-09 2023-03-13 2023-02-06

Intentieovereenkomst getekend

Donderdag 4 mei 2023 hebben we de intentieovereenkomst met de gemeente West Betuwe getekend. Omdat wij nauw verbonden zijn aan de Coöperatie Duurzaam West Betuwe vond deze ondertekening in het Duurzaamheidscentrum De Knop in Geldermalsen plaats. Bij de ondertekening waren diverse betrokkenen aanwezig:

  • vanuit de gemeente: Brigitte Oosterbaan en Willemien Berendse. Zij hebben de intentie-overeenkomst de afgelopen maanden met ons voorbereid.
  • vanuit Duurzaam West Betuwe: Griedo Bel en Marisca Stolp. Duurzaam West Betuwe ondersteunt ons met raad en daad.
  • vanuit BIEB: CPO-begeleidster Ilse Schuts.
  • vanuit Malsenhof: Lisette ten Kaate (voorzitter) en Alien Bijker (secretaris).

Na de ondertekening kwam wethouder Jacoline Hartman langs met bloemen en een gebakje om ons te feliciteren. Voorzitten en secretaris Wethouder, voorzitten en secretaris


Oprichting vereniging Malsenhof

5 april 2023: op deze prachtige lentedag hebben we de vereniging Malsenhof officieel opgericht. We hebben de statuten getekend bij H2H notarissen in Eindhoven. Zij hebben veel ervaring met CPO.

Nu kunnen we vervolgstappen nemen: de intentieverklaring van de gemeente kan getekend worden en we kunnen diverse procedures opstarten en we worden geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Uiteraard hebben we al veel vergaderd, maar 6 april is onze eerste Algemene Ledenvergadering als opgerichte vereniging.

Mocht je belangstelling hebben in een woning in ons prachtige plan: er is nog plaats. Kijk voor meer informatie op onze website: www.malsenhof.nl oprichting


Excursie energie-positief woonhuis Meteren

Zaterdag 11 maart hebben we een excursie gehad naar het hooiberghuis van Jan Maas in Meteren. Jan heeft het huis volledig in eigen beheer gebouwd met een zo klein mogelijke voetafdruk. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van CO₂ positief materiaal als strobalen, leemstuc, hout en riet. Het huis is gebouwd volgens het houtskeletbouwprincipe; cassettes van hout gevuld met strobalen. Het heeft een enorme isolatie, veel zonnepanelen en levert uiteindelijk meer energie op dan het kost. Het was een zeer leerzame en inspirerende ochtend en we zullen zeker in de toekomst vaker contact hebben met Jan Maas.

In 2018 heeft er in de Gelderlander een leuk artikel gestaan over deze woning: artikel de Gelderlander hooiberghuis


Geslaagde informatieochtend

De informatieochtend voor de toekomstige bewoners welke wij zaterdag 21 januari hebben georganiseerd kunnen we zeker geslaagd noemen. Er waren mensen die in de voorbereidingsfase betrokken waren bij dit project, leden van de Dorpsraad Buurmalsen, wethouder Ruimtelijke Ordening Jacoline Hartman, leden van de Malsenhof en vooral heel veel geïnteresseerden. Alle stoelen waren bezet en wij mochten dik 45 mensen verwelkomen.

De inleiding werd gehouden door Alien, zij vertelde kort waar de vereniging in oprichting voor staat en welke kant wij op willen. Hierna heeft Ilse Schuts van BIEB ons ingewijd in de mogelijkheiden van CPO. En toen mocht iedereen vragen stellen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Het meerendeel van de vragen betrof de Malsenhof zelf, maar ook vragen over wonen in een wat ruimere zin kwamen aan bod. Gelukkig wist wethouder Jacoline Hartman hier wel raad mee.

Al met al kijken wij terug op een prettige, opbouwende en positieve ochtend. image image image image


Krantenartikel

17 maart 2023

Een artikel in Het Kontakt regio West Betuwe over de Malsenhof: lees artikel


Informatieochtend

4 januari 2023

Op zaterdag 21 januari 2023 van 10:30—12:00 uur organiseren wij een informatieochtend voor toekomstige bewoners in het Dorpshuis in Buurmalsen; Groeneweg 23. We beginnen de ochtend met een korte presentaie over onze doelstellingen en er zal iets verteld worden over CPO. Daarna kunnen er vragen gesteld worden en uiteraard is er koffie. De ochtend is vooral bedoeld voor toekomstige medebewoners, wij hopen op een grote opkomst.


Excursie Eva Lanxmeer

5 november 2022

Onze eerste excursie is een feit! Johan en Ilse (BIEB) hebben een excursie georganiseerd naar de Culemborgse Ecowijk Eva Lanxmeer, die afgelopen 25 jaar grotendeels als diverse CPO projecten is opgezet. De bedoeling van deze excursie had meerdere doelen:

  1. Elkaar beter leren kennen
  2. Kennismaken met CPO projecten
  3. Kennismaken met duurzame bouw

Op deze prachtige zaterdagochtend hebben we aan alle doelen gewerkt. Onze eerste stop was het appartementencomplex Kwarteel. Na een korte introductie zijn we rondgeleid door de gemeenschappelijke ruimtes. De grote gemeenschappelijke fietsenstalling met aparte ruimtes voor het tuingereedschap en een werk/gereedschapruimte waren zeer inspirerend. Tot slot hebben we bij één van de bewoners binnen kunnen kijken.

Hierna hebben we in chronologische volgorde een aantal hofjes gezien en de sfeer kunnen proeven van de verschillende binnenterreinen. Tijdens de inspirerende uitleg van Ilse kwamen we veel aan de weet over zaken als mandelige grond en consequenties van CPO. Ook hebben we de verschillen tussen ontwikkeling via CPO of via een projectontwikkelaar zelf duidelijk kunnen constateren.

Na de hofjes hebben we twee Tiny House-projecten bekeken. Het was mooi en leerzaam om te zien hoe deze projecten tot stand zijn gekomen.

Mooi is dat al tijdens de excursie bleek dat we allemaal op het zelfde pad zitten: bij een aantal locaties klonk er een meerstemmig: “dat wil ik ook!”.

Alien image image image